Sanal Paranın Türleri

Günümüzde sanal para adına yapılan işleyiş ve etmenler doğrultusunda dijital paranın da türünün arttığını görmemiz uzakta değildir. Bununla beraber atan çeşitlilikte yatırımcı adına tercih edilme konusunda önemli bir unsur olarak adlandırılabilir.

  1. Hızla Artan Sanal Para İsimleri

Ethereum dediğimiz kripto para adına da blok zincir teknolojisi ile bloklama sayesinde kazanımı sağlanan dijital olarak geliştirilen Ethereum, geçmiş yıllarda ortaya çıkan dijital para biriminin analog sistemden uzaklaştırılması ve dijital boyut kazanması için Vitalik Buterin tarafından ortaya çıkarılan bitcoin çeşitleri olarak saydığımız bir sanal para türüdür.

Etherum açık bir merkezi olmayan yazılım platformu, para akışı miktarını karşılamak ve sistem adına da yeni yöntemler kullanma gereksinimi olması bitcoin çeşitleri statüsünde de yatırımcı adına gayet açık ve cazip bir unsurdur.

Bunlarla beraber IOTA sanal parası da kalabalık dijital para birimi sahasının bir türü olarak karşımıza çıkar. Blok zincir ağına dayanmayan IOTA, Tangle adı verilen ve taşıyan alternatif bir dağıtımcı hesap sistemine dayanma özelliğine sahip olması da ekonomistler tarafından önemli bir boyut taşımaktadır.

Sanal paralarında birçok marka ve diğer dijital bazlı şirketlerle de işbirliği yapan bu yeni dijital para birimi, nesne ve objelerin etkiler alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlama özelliğine sahip kripto paralardır.

IOTA diğerlerinden biraz daha farklı bir para birimi olduğu düşünülebilir. Çünkü ne bir madencisi ne de işlem ücreti olmadığı için diğerlerinden daha yordam bir özelliğe tabi tutulmaktadır. İnternete bağlı olmadan da işlem gerçekleştirebilmesi yatırımcısı adına da önemli bir kullanım seçeneğidir.

  1. Sanal Paraların Ekonomiye Kattığı Olumlu Katkıları

Zaman sınırlaması yoktur. Sanal para akışı sağlamak isteyen kişi için herhangi bir zaman bloğu da bulunmamaktadır. Mekan sınırlaması yoktur. Geleneksel sistemlerde havale göndermek veya almak için bankaya veya ATM’ye gitme ve orada bulunmasına gerek olma zorunluluğu yoktur.

Transferler çok hızlıdır. Binlerce dolar değerindeki sanal parayı akıllı telefonunuza indireceğiniz bir sanal cüzdan ile her an yanınızda taşıyabilme özelliğine sahip olunabilir.

Global olarak evrensel çapta işlem sağlayan sanal paralar, analog para birimleriyle yapılan para değişimi maliyetleri uygulanmaz. Sanal para enflasyondan etkilenmez. Enflasyondan etkilenmediği gibi, dijital olarak saklanılabilir ve bir işleyişe sahiptir. Analog yöntemle oluşturulan diğer hizmetlere göre dijital ortamında işleyişi bulunulan hükümetlere artı maliyet ve gider olgusu da katma adına önemli bir detaydır.